Entrevista a Francesc Beltran López - Consol Escrivà Moreno

Francesc Beltrán va ser nomenat cronista oficial de Benifaió l’any 1998 i ha estat investigant sobre el patrimoni històric de Benifaió fins a l’actualitat. Aquest any ha sigut guardonat amb el Premi Ciutat de Benifaió i després de la seua decisió de prendre’s un descans li ha estat atorgat el títol de cronista honorari. A més, ha publicat centenars d’articles sobre el patrimoni local i comarcal.

Quan va començar el seu interès pel poble i la seua història?

Bé, jo crec que l’interès l’he tingut des de ben menut però sobretot des de que vaig trobar a casa dels meus iaios programes de festes dels anys 50 i m’agradava llegir les coses que s’hi publicaven, encara que eren poques. A partir d’eixe moment, vaig començar a comprar i recopilar llibres on apareixien coses del poble fins que comencí a publicar.

Ens podria explicar quina és la seua tasca com a cronista oficial ?

No hi ha una tasca concreta que facen els cronistes i depén del poble cada u fa una cosa, hi ha qui no fa quasi res i hi ha qui és molt treballador i treballa molt amb el poble. Jo la veritat, és que no m’he dedicat sols a publicar sinó també a recopilar. Tinc un bon arxiu de coses del poble, tant coses que he anat comprant com coses que m’han anat deixant i regalant.

Creu que hi hauria que ensenyar més a l’escola i als instituts la història del nostre poble?

Probablement, sí, però els cronistes no vivim d’açò, tenim les nostres feines, i les nostres vides. Abans de restaurar la torre sí que solíem fer excursions a les dos torres musulmanes per als xiquets de l’escola i de l’institut o fins i tot a gent de la presó o de la universitat... Hem ensenyat sobretot el patrimoni, que ara està prou reconegut i és dels més importants de la Ribera amb les torres, el mercat, el Molí Vell, el llavador, el Palau dels Falcó...

Quines coses de Benifaió haurien de conèixer els seus habitants i no ho fan?

Tornaria a dir les torres, som l’únic Poble de la Ribera amb dues torres musulmanes, les dues restaurades. La de la plaça és un dels millors exemplars de torres musulmanes segons historiadors de la universitat de València . Venen moltes persones a Benifaió per a veure-la perquè paga la pena, des de musulmans d’arreu del món fins als historiadors d’universitats importants com la de Venècia.

El passat divendres 23 de desembre va presentar al Molí Vell el seu últim llibre on recupera històries relacionades amb els Horts de la contornada. Per a concloure ens podria resumir la història d’algun d’ells ?

Clar, hi ha d’històries molt curioses com la de l’hort de Prefaci que durant la República, era un edifici tan impressionant que el vam cedir al Consolat dels Estats Units de Mèxic com a consolat ací en València. És un dels millors exemples d’ horts que hi ha a la Comunitat Valenciana. Ara allí fan bodes però arribà a tindre mil fanecades de terra. En el llibre també parle de l’hort del cubà que havia fet fortuna a Cuba. Quasi tots els horts, en el seu origen eren de propietaris forasters; de la ciutat de València, comerciants, gent amb diners... Després, els horts els comparen gent de Benifaió . El llibre és molt interessant perquè pots conèixer un poc més la història del nostre poble.