25 de novembre “Dia contra la violència masclista”

25 de novembre “Dia contra la violència masclista”

Com tots sabem, hui ens reunim per celebrar el dia contra la violència masclista.

Tot va començar quan tres activistes polítiques, les germanes Mirabal, van assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo, a la República Dominicana, el 25 de novembre del 1960, mentre anaven a visitar els seus marits empresonats a Puerto Plata.

Per al moviment feminista i popular de la República Dominicana, i en part per a tothom, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. Va ser el 1999 quan l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Hui volem cridar als quatre vents el nostre rebuig a aquesta violència. És el símbol més brutal de la desigualtat existent en la nostra societat. Es tracta d'una violència que es dirigeix a les dones pel sol fet de ser-ho, per ser considerades pels seus agressors possessions sense el drets d'igualtat, llibertat, respecte i capacitat de decisió.

Aquesta violència està íntimament lligada al concepte de masclisme, que es podria definir com totes les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones, i que ha imposat un model de masculinitat, que encara és valorat per una part de la societat com a superior.

Pel carrer s'escolten coses com que les xiquetes, des de menudes, haurien de poder defendre's físicament per evitar-ne els abusos. Nosaltres ens preguntem: Han de tenir les xiquetes, les dones, formació en defensa personal o ha de ser la societat la que ha de respectar-les i tractar-les com a iguals?

Cal destacar la xifra de dones mortes aquest any per la violència masclista. Si es comptabilitzaren les dones que pateixen en silenci, els colps o el maltractament psicològic, així com els milers de casos de depressions, intents de suïcidi, violacions,... La xifra de dones que pateixen i han patit aquesta violència és esgarrifosa! Com diu l'ONU: És el crim més extens del món.

Altrament, també hem de fer referència que no sols aquesta violència ha sobreviscut sinó que ha crescut. Entre la joventut sembla manifestar-se de manera diferent a què hem anant veient. Les xarxes socials i el telèfon mòbil en són la causa principal, ja que permeten un control total. A més a més, la societat cada vegada ven més el model romàntic del “príncep blau”, que sembla ser l'únic que existeix i la dona és una simple subordinada a la seua voluntat.

Els joves hem de tenir un paper actiu en la lluita contra la violència masclista, perquè no hi ha canvi social que no comence per nosaltres mateixos.

Cal una actuació conjunta de les institucions públiques i de la societat civil que ens permeten de construir dinàmiques innovadores per eradicar definitivament la violència masclista que representa una greu vulneració dels drets humans i atempta contra la igualtat efectiva entre dones i homes.

El sexe no és el que ens diferencia, sinó les persones mateixes. Hui 25 de novembre fem una forta crida, sobretot a les dones, perquè lluiten pel que és just, que no deixen passar insults ni actituds masclistes. Ningú no ens pot callar, ni limitar, ni dirigir, ni infravalorar, i encara menys, atemptar contra la nostra vida. La mort, en aquest cas, és el resultat més trist i lamentable.

IES Enric Soler i Godes. Benifaió

Image2: